Annonce:


Behandling af vin
Glas
Vinglas bør krumme indad, så duften koncentreres i glasset. Desuden bør de være klare, så man kan se vinens farve tydeligt. Endelig bør de være store nok til at man kan nøjes med at fylde dem ca. en tredjedel. På den måde er der plads til at duften kan samles i glasset, og der er også plads til at slynge vinen i glasset, hvilket udvikler ekstra duft.

Temperatur
Ofte serveres rødvin ved stuetemperatur og hvidvin direkte fra køleskabet. Begge dele er et problem.

Kraftige rødvine smager bedst lige under stuetemperatur, og lettere rødvine bør være endnu koldere, helt ned til 15-16 grader.

Hvidvine smager bedst ved 10-12 grader, dog gerne 8 grader hvis der er tale om en sød vin.

Flasken må hellere være lidt for kold end lidt for varm, når den kommer på bordet, for vinens temperatur stiger relativt hurtigt, når den bliver skænket op i glasset.

Her er nogle vejledende temperaturer:

8 - 9° : Lette hvide og mousserende vine

10 - 11° : Tungere hvide og mousserende vine, som f.eks. Champagne.

12 - 13° : Fyldige hvidvine, som f.eks Bourgogne og søde dessertvine, som Sauterne og Eiswein.

14 - 15° : De lette, unge rødvine som, Beaujolais.

16 - 17° : Unge, indholdsrige rødvine som Bourgogne, St. Emilion, Pomerol, Chianti, Barbaresco.

18 - 19° : Tunge, fyldige og modne rødvine, som f.eks. Rhône, Bordeaux, Barolo, Rioja.

Dekantering
Dekantering betyder omhældning. Det kan være på en karaffel, men det kan også være over i en tilfældig beholder og tilbage på flasken igen.

Som hovedregel er det ikke nødvendigt at dekantere vin. Men det kan i nogle tilfælde være en god ide af to vidt forskellige grunde:

1. At fjerne bundfald. Nogle vine udvikler med tiden bundfald, som er ubehageligt at få op i glasset. Derfor dekanteres ældre kvalitetsvine ofte inden servering. Hvis man holder op med at hælde på det rigtige tidspunkt, kan man sortere bundfaldet fra og dermed gøre det livet lettere, når vinen er serveret.

2. Iltning. Unge, kraftige vine kan via dekanteringens iltning få rundet eventuelle kanter af. Efter en kraftig iltning vil de typisk være knap så bastante og udvikle langt mere duft.









Kategorier på sider:

Magnum Serverings temperatur vine Behandling af vin Lagring af vin Delikatesser Merlot Marsala Vinbutikker Hvidvin Karaffel Vinens historie Vinglas Bordeaux Drinks Retsina Bouquet Vindrue Spiritus Chardonnay Medoc Gode råd om vin Fremstilling af vin Rødvin Hvidvine Vintyper Barolo Aroma Kampagnetilbud Mousserende vin Riserva Champagne Portvin Champagne Rødvine
 
 
 Du er her: Vinbutik - Vin Vinbutik - - Hvad er Vinbutik en et   









Der tages intet ansvar for oplysningerne på denne side. Siden kan kun betragtes som vejledende.